TERMÉSMENNYISÉG ÉS TERMÉSMINŐSÉG JAVÍTÁSÁRA EGYARÁNT ALKALMAS BIOLÓGIAI CSIPERKETERMESZTÉSI RENDSZER KIFEJLESZTÉSE

Konzorcium vezető: Új Champignons Kft

Konzorciumi partner:  Szegedi Tudományegyetem

Napjainkban egyre nagyobb igény mutatkozik a vegyszermentesen előállított élelmiszerek iránt és ez igaz az iparszerűen előállított gombára is. Kedvező tulajdonságokkal rendelkező mikroorganizmusokon alapuló készítmények segítségével jó minőségű gomba termeszthető, azonban a biológiai készítmények alkalmazása gyakran a termésmennyiség jelentős csökkenését eredményezi. Célunk egy olyan innovatív rendszer kidolgozása a csiperke termesztésére, amely megemelt terméshozam mellett képes a vegyszermentesen előállított gomba minőségét biztosítani. A fejlesztés alapjául az Új Champignons Kft és a Szegedi Tudományegyetem együttműködésében egy GINOP-pályázatban korábban kifejlesztett, Bacillus velezensis baktériumtörzsön alapuló készítmény szolgál, mely képes a gombatermesztés folyamán jelentkező penészkártevők ellen hatékony védelmet biztosítani. A projekt során erre alapozva egy komplex technológiát fejlesztünk ki a csiperkegomba vegyszermentes  termesztésére. Ez magában foglalja mikrobiológiai készítményünk továbbfejlesztését, kiegészítve azt egy tűfejképződést (azaz a termőtestképzést) serkentő baktériumtörzzsel. A komplex technológiai fejlesztés másik fő iránya olyan új fehér és barna csiperkevonalak szelektálása, amelyek a legkedvezőbben (a jelenlegi csiperketörzseknél gazdaságosabban) illeszthetők az új biológiai termesztéstechnológiába, illetve kedvezőbb beltartalmi értékeik révén piaci potenciáljuk is nagyobb. A projekt fő tevékenységei a következők: -Korábban szelektált B. velezensis törzs fehér- és barna csiperkevonalakra gyakorolt hatásának vizsgálata termesztőházi kísérletekben, a termés beltartalmi értékeinek analitikai vizsgálata, a baktériumkezelésre legjobban reagáló új fehér és barna csiperkevonalak kiválasztása. -Termőtestképzést indukáló baktériumtörzsek izolálása, az izolált törzsek ökofiziológiai jellemzése. -Baktériumtörzsek fehér- és barna csiperkevonalakra gyakorolt hatásának vizsgálata nevelőkamrás termesztési rendszerben, a termés beltartalmi értékeinek analitikai vizsgálata. -A tűfejképződés serkentésére legalkalmasabb baktériumtörzs szelektálása, fermentációjának optimalizálása, az optimális alkalmazási technológia kidolgozása. -Korábban szelektált B. velezensis és az újonnan kiválasztott baktériumtörzs együttes alkalmazásán alapuló biológiai kezelési eljárás kidolgozása és tesztelése nevelőkamrás termesztési modellrendszerben a szelektált fehér- és barna csiperkevonalakon; zöldpenészt okozó Trichoderma aggressivum-mal történő mesterséges fertőzés mellett a kezelés védőhatásának felmérése. -B. velezensis és tűfejképződést serkentő baktériumtörzs együttes alkalmazásán alapuló biológiai termesztéstechnológia termesztőházi tesztelése a szelektált barna- és fehér csiperkevonalakon, a termésmennyiség és termésminőség összehasonlítása a hagyományos és a biológiai kezelés, illetve a jelenleg termesztett és az újonnan szelektált csiperkevonalak között. A piacra vihető gomba beltartalmi értékeinek analitikai jellemzése. -Szelektált baktériumtörzsek teljes genomszekvenciájának meghatározása és elemzése a genetikai háttér feltérképezése és a tulajdonjogi védelem hátterének biztosítása céljából. -Baktériumkezelésre legjobban reagáló fehér- és barna csiperkevonalak teljes genomszekvenciájának meghatározása a kedvező tulajdonságok genetikai hátterének feltérképezése és a tulajdonjogi védelem hátterének biztosítása céljából.

Az igényelt támogatás összege: 419 534 072 Ft

A projekt összköltsége: 586 791 781 Ft

Megvalósítási időszak: 2024.10.01.-2026.09.30

A támogatás forrása: NKFIH Alap (2023-1.1.1-PIACI_FÓKUSZ)

A projekt az NKFI Hivatal és a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával valósul meg.