TERMÉSMENNYISÉG ÉS TERMÉSMINŐSÉG JAVÍTÁSÁRA EGYARÁNT ALKALMAS BIOLÓGIAI CSIPERKETERMESZTÉSI RENDSZER KIFEJLESZTÉSE

Konzorcium vezető: Új Champignons Kft

Konzorciumi partner:  Szegedi Tudományegyetem

Napjainkban egyre nagyobb igény mutatkozik a vegyszermentesen előállított élelmiszerek iránt és ez igaz az iparszerűen előállított gombára is. Kedvező tulajdonságokkal rendelkező mikroorganizmusokon alapuló készítmények segítségével jó minőségű gomba termeszthető, azonban a biológiai készítmények alkalmazása gyakran a termésmennyiség jelentős csökkenését eredményezi. Célunk egy olyan innovatív rendszer kidolgozása a csiperke termesztésére, amely megemelt terméshozam mellett képes a vegyszermentesen előállított gomba minőségét biztosítani. A fejlesztés alapjául az Új Champignons Kft és a Szegedi Tudományegyetem együttműködésében egy GINOP-pályázatban korábban kifejlesztett, Bacillus velezensis baktériumtörzsön alapuló készítmény szolgál, mely képes a gombatermesztés folyamán jelentkező penészkártevők ellen hatékony védelmet biztosítani. A projekt során erre alapozva egy komplex technológiát fejlesztünk ki a csiperkegomba vegyszermentes  termesztésére. Ez magában foglalja mikrobiológiai készítményünk továbbfejlesztését, kiegészítve azt egy tűfejképződést (azaz a termőtestképzést) serkentő baktériumtörzzsel. A komplex technológiai fejlesztés másik fő iránya olyan új fehér és barna csiperkevonalak szelektálása, amelyek a legkedvezőbben (a jelenlegi csiperketörzseknél gazdaságosabban) illeszthetők az új biológiai termesztéstechnológiába, illetve kedvezőbb beltartalmi értékeik révén piaci potenciáljuk is nagyobb. A projekt fő tevékenységei a következők: -Korábban szelektált B. velezensis törzs fehér- és barna csiperkevonalakra gyakorolt hatásának vizsgálata termesztőházi kísérletekben, a termés beltartalmi értékeinek analitikai vizsgálata, a baktériumkezelésre legjobban reagáló új fehér és barna csiperkevonalak kiválasztása. -Termőtestképzést indukáló baktériumtörzsek izolálása, az izolált törzsek ökofiziológiai jellemzése. -Baktériumtörzsek fehér- és barna csiperkevonalakra gyakorolt hatásának vizsgálata nevelőkamrás termesztési rendszerben, a termés beltartalmi értékeinek analitikai vizsgálata. -A tűfejképződés serkentésére legalkalmasabb baktériumtörzs szelektálása, fermentációjának optimalizálása, az optimális alkalmazási technológia kidolgozása. -Korábban szelektált B. velezensis és az újonnan kiválasztott baktériumtörzs együttes alkalmazásán alapuló biológiai kezelési eljárás kidolgozása és tesztelése nevelőkamrás termesztési modellrendszerben a szelektált fehér- és barna csiperkevonalakon; zöldpenészt okozó Trichoderma aggressivum-mal történő mesterséges fertőzés mellett a kezelés védőhatásának felmérése. -B. velezensis és tűfejképződést serkentő baktériumtörzs együttes alkalmazásán alapuló biológiai termesztéstechnológia termesztőházi tesztelése a szelektált barna- és fehér csiperkevonalakon, a termésmennyiség és termésminőség összehasonlítása a hagyományos és a biológiai kezelés, illetve a jelenleg termesztett és az újonnan szelektált csiperkevonalak között. A piacra vihető gomba beltartalmi értékeinek analitikai jellemzése. -Szelektált baktériumtörzsek teljes genomszekvenciájának meghatározása és elemzése a genetikai háttér feltérképezése és a tulajdonjogi védelem hátterének biztosítása céljából. -Baktériumkezelésre legjobban reagáló fehér- és barna csiperkevonalak teljes genomszekvenciájának meghatározása a kedvező tulajdonságok genetikai hátterének feltérképezése és a tulajdonjogi védelem hátterének biztosítása céljából.

Az igényelt támogatás összege: 419 534 072 Ft

A projekt összköltsége: 586 791 781 Ft

Megvalósítási időszak: 2024.10.01.-2026.09.30

A támogatás forrása: NKFIH Alap (2023-1.1.1-PIACI_FÓKUSZ)

A projekt az NKFI Hivatal és a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával valósul meg.

Új, kiváló vízmegtartó képességű takaróföld előállítására szolgáló innovatív technológia kifejlesztése csiperketermesztés céljára a letermett gombakomposzt mikrobiális rekomposztálása útján

Az Új Champignons Kft. és a Szegedi Tudományegyetem konzorciuma 2021. januárjában elindította a KFI-2020-1.1.2 kutatási pályázatát. A 4 éves projektben a csiperketermesztésben keletkező nagy mennyiségű letermett gombakomposzt hasznosítására kívánnak technológiát kidolgozni. A magyarországi és európai tőzegbányák kimerülése, valamint a tőzeg bányászatának környezeti problémái évek óta foglalkoztatják a kutatókat jó minőségű takaróanyag előállítására alkalmas alternatív lehetőségek kidolgozására. A mindezidáig könnyen hozzáférhető, olcsó tőzeg takaróanyag rendelkezésre állása miatt a kutatások lassan haladtak, azonban a fenti okokból jelentős igény mutatkozik a gombatermesztéssel foglalkozó vállalkozások részéről új, stabilabb termőképességet biztosító takaróanyagok kifejlesztésére.

Jelen projektben célul tűztük ki egy olyan, kiváló vízmegtartó képességű takaróföld előállítására szolgáló innovatív technológia kifejlesztését a csiperketermesztés céljára, mely a letermett gombakomposzt mikrobiális irányított rekomposztálása révén valósul meg. A projekt során elsőként felmérjük a letermett komposzt természetes újrakomposztálódási folyamata során lezajló fizikai, kémiai és mikrobiológiai változásokat, melynek során kidolgozunk egy alapanyagok és kész takaróanyagok kémiai analitikai és mikrobiológiai változásainak nyomonkövetésére szolgáló monitoring módszert. A természetes újrakomposztálódási folyamat során vett mintákból mikroorganizmusokat (baktérium- és gombatörzseket) izolálunk, melyeket fajszintű molekuláris azonosítás után törzsgyűjteményben helyezünk el. Az izolált mikroorganizmusok gombakomposzt-kolonizációs képesség szempontjából kiemelten jelentős tulajdonságainak vizsgálata révén megteremtjük a gombakomposzt rekomposztálását és takarófölddé alakulását elősegítő mikroorganizmus-törzsek szelektálásának lehetőségét. A szelektált baktérium- és gombatörzsek fermentációs körülményeinek optimalizálását követően termék-prototípusokat hozunk létre, melyeket kezelésekben alkalmazunk a letermett gombakomposzt rekomposztálása során. Az eredményként kapott takaróföldet gombatermesztési kísérletekben teszteljük a hagyományos takarófölddel összehasonlításban.

A projekt célja a gazdasági megfontolások mellett, környezetvédelmi és nemzetgazdasági szempontból sem elhanyagolható. Az „economical circuit” biztosítása a gazdasági folyamatokban az Európai Unió kifejezett célja, a gombatermesztésben a legújabb direktíva alapján 2030-ig kellene elérni az alapanyagok és végtermékek, melléktermékek visszaforgatását, illetve egyéb irányú hasznosítását. Projektünk e cél érdekében kíván a letermett gombakomposzt hasznosítására rekomposztálási technológiát, mikrobiológiai oltóanyag prototípust létrehozni, tudniillik az országunkban hetente keletkező 2000 tonna letermett komposzt termelésbe való visszaforgatására dolgoz ki technológiát. Ezzel nemcsak gazdaságosabbá válik a termelésünk, hanem környezetvédelmi szempontból is vitathatatlan előnyökkel jár.

  • A projekt azonosítószáma: 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2020-00111
  • A projekt befejezése: 2024.12.31.
  • A támogatás mértéke: 414,5 mFt (69,59 %)
  • Kedvezményezett neve: Új Champignons Kft (konzorciumi partner: Szegedi Tudományegyetem)

Kedvezményezett neve és elérhetősége: 

ÚJ CHAMPIGNONS KFT.

Közreműködő szervezet neve és elérhetősége: 

Nemzeti Kutatás Fejlesztési és Innovációs Hivatal

1077 Budapest, Kéthly Anna tér 1.

www.palyazat.gov.hu

Értékesítés, információ: 

Központi információ:

  • 1224 Budapest, Bartók Béla út 162.
  • Telefon: (06)36/550-501
  • Fax: (06)36/550-100
  • E-mail:  ujchampignons@gmail.com