A gombaipari termékpálya ökológiai gazdálkodásra történő átállásának előmozdítása, termésbiztonság fokozása-és új, funkcionális gombaalapú élelmiszerek előállítása
2021 / 10 / 04
A GINOP-2.2.1-15 projektben a gombaipari tevékenység minden szegmensének ökológiai gazdálkodásra történő átállását kívántuk elősegíteni. Részletes kémiai, higiéniai, kórtani felméréseket követően új, biológiai védekezésen alapuló termesztéstechnológiát dolgoztunk ki. A projekt a Széchenyi 2020 Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretén belül valósult meg. Az elnyert támogatás összege 655,77 millió Forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás.
A projektben a gombaipari tevékenység minden szegmensének ökológiai gazdálkodásra történő átállásának lehetőségeit vizsgáltuk. Részletes kémiai, higiéniai, kórtani felméréseket követően új, biológiai védekezésen alapuló termesztéstechnológiát dolgoztunk ki. A termékfejlesztés nyomán olyan gombaalapú funkcionális élelmiszereket fejlesztettünk ki, amelyek számottevő mennyiségben tartalmaznak biológiailag aktív vegyületeket. Az optimális termesztéstechnológia, higiéniai protokoll és biológiai védekezési módok kidolgozásával képesek lettünk az üzemi szintű gombaipari tevékenységben megteremteni a biológiai termesztésre történő átállás alapjait. A termesztésben végzett beavatkozásokkal olyan gomba-alapú funkcionális élelmiszertermékeket állítottunk elő, amelyek kedvező táplálkozás-élettani hatásokkal rendelkeznek, és ökológiai típusú termesztésből származnak. Emelt mikroelem – és D-vitamintartalmú gombát, valamint gombaőrleményeket állítottunk elő a kidolgozott dúsítási eljárások alapján.
A fejlesztést a hazai gombatermesztés élvonalát képviselő Új Champignons Kft Demjén településen valósította meg a Szegedi Tudományegyetem Mikrobiológiai Tanszékének munkatársaival közösen. A projekt során 1 fő új munkavállalót alkalmazunk. A projekt 2021.09.30-án fejeződött be.
Projektazonosító: GINOP-2.2.1-15-2016-00006
További információ kérhető:
Új Champignons Kft.
1224 Budapest, Bartók Béla u. 162.